Uppgiften i är smått besvärlig att hantera med CAS. Återkommer kanske. Läsaren kan också mata in sökordet Boolesk algebra i bloggens sökruta för att se vad som tidigare behandlats.GODA FÖRSLAG TAR BLOGGAREN GÄRNA EMOT!
Uppgiften ii är däremot intressant. Också Newtons metod är tidigare behandlad, men vi kör lösningen på nytt.
Uppgiften kan lösas på flera sätt, men bloggaren är av åsikten att ett enkelt program kan vara på sin plats:
Några kommentarer: Skärmen på datorn är indelad i tre fält. På en räknare kan det vara enklare att använda ett par flikar? Programmet ses upp till vänster i ett programfält (som automatiskt delar skärmen ibland). Till höger ses ett grafiskt kontrollfält, som inte är direkt nödvändigt, men kan vara bra att ha, speciellt om man skulle göra ett misslyckat gissningsförsök.
I programmet är Newtons iterationsformel inmatad, så att den resulterar i närmevärden (faktorn 1. åstadkommer det). På grafskärmen har punkten på vår graf kopplats till variabeln a. Tangenten till grafen är också markerad. Tangentens nollställe är en ny gissning.
På räknarskärmen nere till vänster kör man programmet. Funktionen kan antingen matas in här eller på grafskärmen. Sedan gör vi en gissning. I detta fall x = 0.Slutligen kör vi programmet. Varje tryck på enter gör en ny iteration. Om stegen ska nedtecknas, går det bra här.
Här visas första körningen. Bara att knäppa på:
Det går bra att lösa uppgiften direkt på t.ex. en Anteckningar-skärm, men problemet är att lagra lösningarna för anteckningarnas skull. Prova gärna!
Går bäst med :
”A # B” = A ∧ (¬ B)
A B A#B A#A#B
1 1 0 1
1 0 1 0
0 1 0 0
0 0 0 0
”A # (A # B)” = A ∧ (¬(A ∧ (¬ B))
https://www.wolframalpha.com/input/?i=A+and+not+%28A+and+not+B%29
GillaGilla
Det vill säga :
”A # (A # B)” = A ∧ (¬(A ∧ (¬ B)) = A ∧ ((¬A) ∨ B) = (A ∧ ¬A) ∨ (A ∧ B ) = A ∧ B
GillaGilla