Samband mellan en gymnasieskolas antal studenter och studentresultatet

Det följande inlägget är en liten analys av statistiken i Helsingin Sanomats:s rankinglista av gymnasieskolorna, våren 2012. Tidningen gjorde upp statistiken på basis av de fyra obligatoriska proven i studentexamen. Laudatur gav 7 poäng, eximia 6 poäng osv. Materialet är kopierat och direkt från tidningens webbsida till Excel och  vidare till räknarmjukvaran. Några rubriker är inskrivna i räknarens kalkylarksfönster. Ortsnamnen är inte översatta till svenska.

Filens HS.tns finns i Box-verktyget.

En evighetsfråga i diskussionen om gymnasienätverket, är om en skolas storlek har ett samband med resultatet. Presterar stora skolor bättre studenter t.ex.? Vi tar oss en titt på läget.

Vi ser först ”grafiskt” på situationen. Vi öppnar en dataskärm och markerar placeringen på x-axeln, samt antalet studenter på y-axeln. Efter den visuella granskningen, gör vi en linjär regression.

Vi har en ytterst svag negativ korrelation här (r är ca -0,21). Åtminstone tyder examen år 2012 INTE på något samband mellan stora skolor och goda resultat.

Källdata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s