Ett underskattat verktyg

Ett verktyg som vi tenderar att glömma är Antckningsskärmen. Man kan utföra beräkningar på en, genom att trcka på Ctrl-M (betyder väl Matematik) före inmatning.

Fördelen jämfört med Räknarskärmen, är att man kan kedja beräkningarna, vilket är mycket praktiskt om man t.ex. jobbar med ett matematiskt bevis eller en längre resonemangsuppgift.

Som exempel visas här hur man kan lösa ett enkelt ickelinjärt ekvationssystem. Bara x-värdena plockas här fram. Den svarta texten är skriven direkt, den blå i matematikrutor (Ctrl-M).

Observera att en ändring i någondera funktionen f(x) eller g(x) förändrar slutresultatet.

2 tankar om “Ett underskattat verktyg

 1. Joo, det går i detta exempel. Men om du har ett problem, i vilket du behöver att göra kanske många uttryck för variabelna (a, b och c) som senare får sina värde genom prosessen, det händer att på antckningsskärmen programmet uppdaterar alla tidigare former med nya värden.
  Det fina och illustrativa formatet du hade planerad har försvunnit. Jag tycker att detta är ett minus för antckningsskärmen.

  Jag lärde mig att använda antckningsskärmen, och jag använder det om det är gynnsamt. I många fall jag väljer ändå räkningsskärmen (rätt ord på svenska?)

  Gilla

  • Tackar för kommentaren. Du har rätt! Ofta är räknarskärmen effektivare och enklare att annvända. Anteckningsskärmen kräver lite övning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s